MIJN DIABETES HOUDT ME NIET TEGEN! OF TOCH WEL?

“Mijn diabetes houdt me niet tegen”, “diabetes stopt mij niet”. Ik was altijd de eerste om dat te roepen. Ik laat me echt niet tegenhouden door mijn ziekte! Zo plande ik een wereldreis van een jaar en ging ik backpacken met diabetes. En ik ben niet de enige die me niet laat stoppen. Len fietste van Nederland helemaal naar China, met diabetes. Bas werd topsporter met diabetes. Het kan allemaal, we lieten ons niet stoppen.

OF TOCH WEL?

Maar laatst kwam ik een post tegen van een diabuddy, die het tegendeel beweerde: ‘’diabetes stopt mij soms wél.” En eerst dacht ik: ‘bij mij niet hoor’, maar haar bericht bleef hangen. En al snel kwam ik erachter dat mijn diabetes mij soms ook stopt. Dat mijn diabetes me wél eens tegenhoudt. Hoe graag ik ook zou willen zeggen dat het niet zo is.

Zoals toen op de verjaardag van mijn schoonbroertje, toen een deel van de familie ging wandelen. Ik wilde mee, maar ik ging niet. Mijn bloedsuiker was 4.8 (80 mg/dl) en van wandelen daal ik altijd heel hard. Of de keer dat ik een fietstocht ging maken met mijn man. Om de paar kilometer moesten we stoppen omdat ik een lage bloedsuiker had. In Sri Lanka sloeg ik de surfles over omdat mijn bloedsuikers al de hele dag slecht waren. Mijn diabetes stopt me na een slechte nacht. Aan het eind van de dag beland ik op de bank en voer ik weinig meer uit.

DIABETES STOPT ME

Diabetes stopt me dus, toch wel. Het houdt me wel eens tegen. Ik kan niet altijd alles doen wat ik zou willen. En dat is niet leuk, vervelend zelfs, maar het mag. Het is oké om ‘nee’ te zeggen. Je hoeft niet altijd door te gaan. Je mag je best eens laten stoppen door je diabetes.

EN NU?

Maar toch. Moet ik nu heel mijn motto laten varen? Is mijn nieuwe motto nu dat diabetes me wél tegenhoudt? Nee. Want diabetes stopt mijn grote dromen niet, mijn grote doelen. Het stopt me niet om mijn leven te leiden zoals ik wil. Ja, het houdt me soms tegen in de stappen ernaartoe. Het maakt het lastiger, maar ik laat het niet los. Ik hoop jij ook niet. Ik hoop dat je nog steeds je dromen waar kunt maken, dat je kan doen wat je graag wil, met diabetes.

Want ondanks de gemiste surfles in Sri Lanka, ben ik wel vetrokken om mijn droom waar te maken: een jaar backpacken. En ondanks dat zijn diabetes de fietstocht voor Len moeilijker maakte, hij fietste naar China en heeft het gehaald.

Diabetes houdt ons soms tegen, maar het stopt ons niet.

 

blog geschreven door: Talitha Paauwe

© 2018 - 2022 Diacé | sitemap | rss