Zorgeloos met diabetes naar de basisschool: hoe doe je dat?

Zorgeloos met diabetes naar de basisschool: hoe doe je dat?

ZORGELOOS MET DIABETES NAAR DE BASISSCHOOL: HOE DOE JE DAT?

Ieder kind zou zorgeloos naar school moeten gaan, ook als je kind diabetes heeft. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Als ouder moet je de controle deels uit handen geven. Maar hoe zal het gaan met de bloedsuikers van mijn kind? Wat als mijn kind gaat buitenspelen? Moet ik zelf insuline komen spuiten? Heeft de leerkracht wel zin om te helpen?

Niet alleen voor je als ouder, maar ook voor de school en je kind zelf kan het spannend zijn om goed om te gaan met diabetes op school.

Stichting Zorgeloos met diabetes naar school begrijpt je zorgen en helpt je op weg. Zodat je kind een fijne schooltijd heeft, jij je kind met een gerust hart naar school kunt sturen en de leerkrachten weten wat ze moeten doen. Wat is belangrijk om te weten en doen als je kind met diabetes naar school gaat?

 

DIABETESZORG OP SCHOOL IS GEEN MUST, MAAR EEN RECHT

Als de school weinig ervaring heeft met diabetes, zien ze het misschien niet zomaar zitten om je kind te helpen. Maar als ouders heb je vaak niet de mogelijkheid om elke dag voor je kind klaar te staan tijdens schooltijd. Logisch! Het is daarom goed om te weten dat diabeteszorg op school geen gunst is, maar een recht. Scholen mogen zorg aan leerlingen met diabetes niet zomaar weigeren, blijkt uit het advies van het College voor de Rechten van de Mens. Natuurlijk helpt het niet om een school te dwingen, maar het helpt om het gesprek verder aan te gaan als de school in eerste instantie weigert.

ORGANISEER EEN BIJEENKOMST OP SCHOOL

Voordat je kind naar school gaat of voordat het nieuwe jaar begint, is het belangrijk een bijeenkomst te organiseren op school. Daarbij zijn de leerkrachten van je kind aanwezig, jij en eventueel je partner, je kind (afhankelijk van de leeftijd), de diabetesverpleegkundige van je kind, een directielid van de school en eventueel leerkrachten of begeleiders van een vorige school of opvang.

Tijdens de bijeenkomst leg je duidelijk uit wat diabetes is en welke gevolgen dat heeft voor je kind. Verder bespreek je:

  • Wat je kind zelf kan doen
  • Wat jij kan en wil bijdragen
  • Wat je van school mag verwachten en wat je graag zou willen dat de school (vrijwillig) doet

Het is handig om van tevoren een checklist te maken met dingen die je wil bespreken. Op de website van Stichting zorgeloos met diabetes naar school kun je een checklist downloaden met aandachtspunten. Het is ook handig om de afspraken vast te leggen en te delen met de school. Zo is voor iedereen duidelijk wat er van hem of haar verwacht wordt.

LEG DE KLASGENOOTJES VAN JE KIND UIT WAT DIABETES INHOUDT

Hoewel je kind misschien liever niet veel vertelt over zijn of haar diabetes, is het vaak beter om de klas wel uit te leggen wat het inhoudt. Zo voorkom je dan dat je kind gepest wordt omdat het een insulinepomp draagt of dat kinderen jaloers zijn dat je kind soms dextro of snoepjes moet eten tijdens de les. Als je van tevoren goed uitlegt waarom dat nodig is, zullen ze het beter begrijpen.

Laat je kind bijvoorbeeld een spreekbeurt houden of laat een filmpje zien waarin het wordt uitgelegd.

ZOEK CONTACT MET OUDERS DIE OOK EEN KIND MET DIABETES HEBBEN

Het kan enorm veel helpen om andere ouders te spreken die een kind met diabetes hebben. Zo kun je ervaringen en tips uitwisselen. Ken je niet meteen iemand? Word dan zeker lid van de Diacé Community groep en kom online in contact met anderen.

MAAK EEN PERSOONLIJK DIABETESZORGPLAN

De leerkracht van je kind krijgt in het begin waarschijnlijk veel informatie. Geef de leerkracht de tijd om dat te verwerken en toon begrip als de leerkracht het niet in één keer begrijpt. Daarnaast kun je voor je kind een persoonlijk diabeteszorgplan opstellen. Daarin staat precies beschreven wanneer de bloedsuiker goed is, hoe je een hyper of hypo herkent bij je kind en wat de leerkracht kan doen bij een hyper, hypo of noodgeval. Zo heeft je leerkracht altijd een spiekbriefje om op terug te vallen. Zeker als de leerkracht niet elke dag voor de klas van je kind staat, is het handig om een geheugensteuntje te hebben. Je kunt het persoonlijk diabeteszorgplan downloaden op de website van Stichting zorgeloos met diabetes naar school en invullen voor je kind.

BESPREEK ALVAST DE SPECIALE DAGEN

Een kind wil niet anders zijn en wil gewoon met alles meedoen, net als kinderen zonder diabetes. Helaas gebeurt het wel eens dat leerkrachten een kind vertellen dat het niet mee kan op schoolreisje of kamp. Voor een kind is dat een enorme klap. Ik sprak laatst een vrouw met diabetes die dat te horen kreeg van haar juf toen ze op de basisschool zat. Dat moment staat nog steeds in haar geheugen gegrift en je kon de frustratie merken.

Om vervelende situaties te voorkomen, kun je aan het begin van het jaar de speciale dagen al bespreken.

MEER WETEN?

Meer tips, handleidingen en checklists over naar school gaan met diabetes vind je op zorgeloosmetdiabetesnaarschool.nl .